Каквото и да се каже за таланта на Винсент ван Гог,

...
Каквото и да се каже за таланта на Винсент ван Гог,
Коментари Харесай

Винсент ван Гог: най-мрачните моменти от живота на един гений

Каквото и да се каже за гения на Винсент ван Гог, ще е малко. Но дружно с огромната заложба е получил и доста тествания в живота си, които е преживявал мъчно поради дълбоката си емоционалност.

Личността му е белязана от самото му раждане. Появил се на бял свят на 30 март 1853 година Точно на същата дата една година по-рано се родило и умряло първото дете на семейството. То също носело името Винсент ван Гог през няколкочасовия си живот. Това съвпадане преследвало художника и цялостен живот го карало да се съмнява в личната си еднаквост. Единственият човек, който постоянно го е разбирал и му помагал, бил дребният му брат Тео ван Гог.

 ван гог Getty

Множество модерни психиатри не стопират да спорят за психичните болести, от които страдал художникът, и се пробват да му слагат диагноза. От ранното му детство се счита, че е страдал от аутизъм. Според думите на сестра му бил неразговорлив, ходел с наведена глава, като че ли затворен в собствен личен свят.

Някои от диагнозите са прекомерно смели като шизофрения или сифилис, да вземем за пример. Много по-реални са заболяванията, които имат ясни симптоми като биполярно разстройство - настроенията му се сменяли внезапно от една прекаленост в друга. Друг белег на тази болест е непрекъснатото потребление яркожълт цвят в картините.

 ван гог Getty

Хиперграфията е друго заболяване, от което страдал. Характеризира се с мъчително възприятие на ранимост, което се облекчава единствено с непрекъснато писане или изобразяване, както е в неговия случай. Все отново Винсент е един от най-продуктивните художници, познати на човечеството. Често изпадал в депресия и получавал халюцинации (по негови лични признания).

Безспорен факт е, тежкият му характер, който след несъразмерна приложимост на алкохол ставал непоносим. Но по-интересен факт е, че той самият усещал, че държанието му не е обикновено и се страхувал дали ще успее да го управлява. В писмо до брат си Тео, Винсент написа: Надявам се, че това са единствено креативен рецесии и ще отшумят.

Най-известната покруса в живота му е отрязаното му ухо на 23.12.1888 година По последни изследвания Винсент е отрязал цялото си ухо, а не част от него. Това потвърждават бележките на лекуващият го доктор доктор Феликс Рей. В записките даже има рисунки до каква степен е отрязано ухото.

Разкри се и личността на жената, на която е подарил ухото си. Тя не е била продажница, както се твърдеше, а госпожица, която чистела обществения дом и комерсиалните пространства в региона. Казвала се Рашел и имала огромен белег на ръката си, породен от захапване от куче. Когато ѝ занесъл ухото си, увито в забрадка, ѝ споделил: Вземи го. Може да ти е от изгода. Направил го, тъй като по този метод си мислил, че ѝ оказва помощ като дава част от себе си, с цел да запълни нейния белег.

 ван гог Getty

Именно тя е индивидът, който изпратил полиция и лекари в дома му и по този начин избавила живота му. Тъй като по това време му гостувал художникът Пол Гоген и двамата имали нетърпими кавги, той е считан за основния провинен за отрязаното ухо. Версиите са от скандал между двама хомосексуални любовници, до това, че Гоген отсякъл ухото с шпага. Според последни данни Пол е напуснал къщата на Винсент преди случая и отишъл на хотел, тъй като не можели да останат повече под един покрив.

На другия ден, откакто схванал за случилото се, писал на Тео, че брат му е отведен в лудница. А виновникът за рецесията е точно писмо, пратено от Тео сутринта преди случая. В него той споделя на брат си за годежа си. В този миг Винсент почувствал, че губи своя изповедник, покровител и непосредствен човек. Затова изгубил всяка причина да живее. Тогава още не знаел, че снаха му Йохана ще го обича, колкото и брат му, и ще го поддържа абсолютно.

Последното разобличаване е за гибелта му, години наред считана за самоубийство. Ван Гог умира на 29 юли 1890 година Това бил един от най-спокойните интервали в живота му. Бил излязъл от клиниката, рисувал. Бил заобиколен от грижите на брат си снаха си. Имал и новороден племенник, кръстен на него. Както се вижда липсва причина за самоубийство.

Според старите версии за претекст се счита сложното финансово състояние на Тео и страхът на Винсент, че му е в тежест. Затова се прострелял. Според последни данни е невероятно човек да сгъне тялото си, тъй че да се простреля самичък по метода, по който е прострелян. Смята се, че е бил погубен от човек, с който имал спор. Все отново всички знаят, че е имал доста врагове.

Вината за личната му гибел е, че до момента в който е изтичала кръвта му, не се е опитал да се превърже и да я спре. Сякаш е бил изтощен от всичко. Последните му думи са: Тъгата ще продължи вечно и са казани на ухото на брат му.

За страдание Тео е надживял Винсент единствено с няколко месеца. След гибелта му Йохана ги погребва един до различен и посажда бръшлян, който обгръща двата гроба и пораства избухлив и зелен и до през днешния ден.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР